Αρχική Ατζέντα Διαδρομές Γαστρονομία Ιστοχάρτης Επικοινωνία

Λαϊκή Τέχνη

Η κρητική λύρα

Το βασικό όργανο της κρητικής μουσικής, η λύρα, αρχίζει να κάνει έντονη την παρουσία της γύρω στον 17ο αι. μ.Χ. και από τον 18ο αι. και μετά καθιερώνεται πλήρως. Φυσικά η αρχική μορφή της λύρας ήταν αρκετά διαφορετική από τη σημερινή που πρωτοκατασκευάστηκε το 1940 από τον Ρεθυμνιώτη Μανόλη Σταγάκη.

Η αχλαδόσχημη λύρα που έχει επικρατήσει μέχρι τις μέρες μας συνοδευόταν παλαιότερα από το μπουλγαρί και αργότερα από το λαούτο το οποίο και έχει επικρατήσει. Τόσο ο ήχος και το σχήμα της κρητικής λύρας όσο και τα παραδοσιακά ακούσματα της κρητικής μουσικής διαμορφώνονται μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και σ’ αυτό κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν λυράρηδες από το Ρέθυμνο.

Χωρίς αμφιβολία την περίοδο αυτή οι Ρεθεμνιώτες Κώστας Μουντάκης και Θανάσης Σκορδαλός ήταν εκείνοι που χάραξαν το δρόμο και οδήγησαν προς την καθιέρωση και την παγκόσμια αναγνώριση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής στις επόμενες δεκαετίες. Ακόμα πάντως και σήμερα η κρητική λύρα κατασκευάζεται από λαϊκούς, συχνά αυτοδίδακτους, τεχνίτες.

 

Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης

Χορτάτζη 20, 74100 Ρέθυμνο

Τηλ: 28310 25571-2 & 28310 25572
E-mail: info@rethymnon.gr

   

Συγχρηματοδότηση στα πλαίσια της Κ.Π.Leader+ Δυτικής Κρήτης Ο.Α.ΔΥ.Κ κατά 70% (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π 52,50%
και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 17,50) και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνης 30%


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες