Με βάση στα Ανώγεια
Στα 800 μέτρα υψόμετρο στις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη είναι χτισμένα τα ιστορικά Ανώγεια, η καρδιά του θεϊκού βουνού. Οι ανωγειανοί, εύστροφοι και με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία άνθρωποι, αν και κτηνοτρόφοι κατά βάση, έχουν διαπρέψει στα γράμματα, αλλά και στη μουσική, αναδεικνύοντας ορισμένα από τα ιερά τέρατα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Το τοπίο του Ψηλορείτη είναι σ’ ένα μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τον αψύ χαρακτήρα αλλά και την πνευματικότητα των ανωγειανών και κατά κάποιο τρόπο σ’ αυτό το τοπίο γράφεται και η γεωλογική ιστορία της Κρήτης.
Παντού στο βουνό συναντά κανείς ταμινωικούς

ΑΝΩΓΕΙΑ – ΖΩΜΙΝΘΟΣ  Ο Ψηλορείτης διασχίζεται από διάφορα τμήματα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, όλα σημαδεμένα με τις χαρακτηριστικές πινακίδες και σε αρκετά σημεία με κόκκινα σημάδια και μικρούς σωρούς από πέτρες τις γνωστές πυραμίδες των ορειβατών. Μια διαδρομή 11 χιλιομέτρων είναι αυτή που ξεκινά από τ’ Ανώγεια και ανηφορίζει νότια προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου όπου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για ανάπαυση γύρω από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Σε μερικά σημεία το μονοπάτι είναι δυσδιάκριτο και χρειάζεται προσοχή.
ΖΩΜΙΝΘΟΣ – ΝΙΔΑ  Από την Ζώμινθο το Ε4 συνεχίζει νότια σε μια εύκολη διαδρομή πάνω στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο με νότια κατεύθυνση. Στη θέση Πετραδολάκια, όπου υπάρχουν μητάτα όπως και σε αρκετά άλλα τμήματα της διαδρομής, η βλάστηση αραιώνει και οι πρίνοι δίνουν της θέση τους σε γλυκαγκαθιές, αστράγαλους και αστρακάνθες. Σ’ αυτό το σημείο ο δρόμος διακλαδίζεται αριστερά προς τον Σκίνακα όπου και το αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι επισκέψιμο κάποιες Κυριακές του καλοκαιριού. Η διαδρομή συνεχίζει στον κεντρικό δρόμο και μετά από 2χλμ. το εντυπωσιακό οροπέδιο της Νίδας κάνει την εμφάνισή του. Το μονοπάτι θα το διασχίσει κάθετα μέχρι το περίπτερο του Δήμου Ανωγείων στα δυτικά του οροπεδίου και θα ενωθεί με το νότιο τμήμα του Ε4 που έρχεται από τη κορυφή του Τιμίου Σταυρού.
ΝΙΔΑ – ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ  Αυτό η διαδρομή προς την ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη είναι από τις δυσκολότερες του μονοπατιού Ε4 και θα πρέπει πάντα να γίνεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις απαραίτητες προμήθειες σε νερό. Η διαδρομή το χειμώνα, λόγω πάγου και χιονιού είναι πολύ επικίνδυνη. Ανηφορίζει από το οροπέδιο και από το εκκλησάκι της Ανάληψης, λίγο πριν το μυθικό και εντυπωσιακό σπήλαιο Ιδαίον Άντρον , στρίβει νότια και ανηφορίζει στην πλαγιά Η περιοχή την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού βρίθει από αγριολούλουδα. Μετά από 1.30 ώρα περίπου φτάνει στο μικρό οροπέδιο Ακόλλητα και από κει, μετά από 2- 2.30 ώρες, στην κορυφή των 2456μ. όπου και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. |
 Μητάτα, σπίτια και καταφύγια των βοσκών.
 Το άρμεγμα γίνεται πάντα με τα χέρια.
 Η λαϊκή τέχνη παραμένει ζωντανή στ" Ανώγεια.
|
 Το οροπέδιο της Νίδας την άνοιξη.
Η περιοχή αποτελεί κατά κύριο λόγο μέρος του Δήμου Νικηφόρου Φωκά. Μεγάλο μέρος του δήμου καλύπτεται από μέρος του μοναδικού δάσους ήμερης βελανιδιάς (Quercus macrolepis) της Κρήτης.
Φυσικό σύνορο της περιοχής προς τα δυτικά είναι το εύκολα προσβάσιμο από την ακτή φαράγγι του Πετρέ που αποτελεί βιότοπο της ενδημικής Μηδικής του Στράσερ (Medicago strasseri). Στην περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά, περιποιημένα χωριά όλα με στοιχεία βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής καθώς επίσης και πολλές τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες.
Στην παραθαλάσσια βραχώδη περιοχή δυτικά του Ρεθύμνου μπορείτε νασπήλαιο, | Read more …
Η Αργυρούπολη, η αρχαία Λάππα, είναι ένα όμορφο χωριό γεμάτο ίχνη αρχαίου αλλά και νεώτερου πολιτισμού. Μέσα, αλλά και γύρω από το χωριό υπάρχουν ανασκαμμένα τμήματα της αρχαίας πόλης, ρωμαϊκά κατάλοιπα, ενετικά κτίσματα με υπέροχα θυρώματα και βυζαντινές εκκλησίες.
Η περιοχή είναι φημισμένη για τις πηγές της Αγίας Δύναμης, ένα κατάφυτο μέρος με νερά να κυλούν από κάθε σημείο. Εδώ μπορεί κανείς να ξαποστάσει σε μία από τις ταβέρνες που εξυπηρετούν τους εκατοντάδες επισκέπτες. Στην δροσερή τοποθεσία Πέντε Παρθένες συνυπάρχουν η ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία, πλήθος ανασκαμμένων ρωμαϊκών τάφων
Δ | Read more …
Η πληθώρα όμορφων ακτών στον Πλακιά αλλά και γύρω απ’ αυτόν έχει οδηγήσει σε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη όλη την περιοχή.
Δεν είναι όμως μόνο οι παραλίες εκείνες που κάνουν αυτή την περιοχή ελκυστική για να την επισκεφθεί κανείς. Το φαράγγι του Κοτσυφού πάνω από τον Πλακιά, που το διασχίζει κανείς και με αυτοκίνητο, εντυπωσιάζει με τη στενή είσοδό του από τα βόρεια. Πιο ανατολικά, πάλι ο δρόμος περνά μέσα από το μεγαλειώδες Κουρταλιώτικο φαράγγι.
Ο Μεγάλος Ποταμός, όπως λέγεται, που σχηματίζεται από τα νερά του Κουρταλιώτη, κυλά μέσα σ’ ένα μικρό φαράγγι ανάμεσα σε πλήθος φοίνικες του
Στα | | Read more …
Το Σπήλι, έδρα του δήμου Λάμπης, είναι μια όμορφη κωμόπολη γεμάτη εστιατόρια και καταστήματα, φημισμένη για τις όμορφες από λεοντοκεφαλές κρήνες της.
Στο χωριό που είναι έδρα μητρόπολης υπάρχουν οι βυζαντινές εκκλησίες της Μεταμόρφωσης, της Κοίμησης, και του Αγίου Γεωργίου. Οι ακτές της περιοχής, ο Άγιος Παύλος, η Τριόπετρα, η Ακουμιανή Γιαλιά, οι Λίγκρες, η Κεραμιανή Γιαλιά μα και άλλες μικρότερες, είναι φημισμένες και έχουν φανατικούς φίλους.
Τα βουνά της περιοχής, μα και οι φρυγανώδεις εκτάσεις γύρω από αυτά είναι βιότοποι πλούσιοι σε ορχιδέες και είναι αγαπητά σ’ όλους τους φίλους
Η | Read more …
Το Αμάρι είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις του βυζαντινού πολιτισμού.
Μέσα και γύρω από την πανέμορφη κοιλάδα που προστατεύεται από τον Ψηλορείτη και το Κέδρος, ένα πλήθος ξωκλήσια σπαρμένα σε κάθε σημείο, κοσμούν με την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες τους τον όμορφο και καταπράσινο τόπο.
Παλαιοχριστιανικές βασιλικές και μινωικοί οικισμοί, μικρά και μεγάλα όμορφα χωριά απλωμένα στις παρυφές και στην καρδιά της κοιλάδας και μια μοναδική φύση που ισορροπεί ανάμεσα στην γλυκύτητα της κοιλάδας και στην αγριάδα των γύρω βουνών, δημιουργούν ένα μοναδικό αίσθημα στον μαγεμένο επισκέπτη.
Ητεχ | Read more …
Η περιοχή αυτή του Αμαρίου, σήμερα Δήμος Κουρητών, ζει και αναπνέει με τη βαριά ανάσα του Ψηλορείτη που θεόρατος υψώνεται στα νώτα της.
Μια σειρά δυσκολοδιάβατοι δρόμοι από το Φουρφουρά, τις Κουρούτες, τη Νίθαυρη, το Αποδούλου, τον Πλάτανο και τη Λοχριά προσπαθούν να εισχωρήσουν στην καρδιά του χωρίς κανείς τους να μπορεί να διασταυρωθεί με άλλον και το θεϊκό βουνό να βγαίνει πάντα νικητής.
Οι περισσότεροι ορειβάτες πάντως, απ’ αυτή την πλευρά επιλέγουν να κατακτήσουν τον Τίμιο Σταυρό, την ψηλότερη κορφή που διαφεντεύει την Κρήτη από τα 2456μ.
Στα νότια, η φυσική έξοδος της κοιλάδας οδηγεί | Read more …
Η περιοχή του Αρκαδιού σημαδεύεται από το βαρύ φορτίο του γεγονότος του Ολοκαυτώματος του 1866. Η ιστορική Μονή χτισμένη σ’ ένα μεγάλο πλάτωμα, στις δυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το συντηρημένο καθολικό φέρει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία που φανερώνουν επιδράσεις από τους μεγάλους αρχιτέκτονες της Αναγέννησης.
Βόρεια του Αρκαδιού, ένα πλήθος οικισμών διαδέχονται ο ένας τον άλλο ανάμεσα στους τεράστιους ελαιώνες που καλύπτουν την περιοχή και φθάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.
Εδώ η λιτότητα και πνευματικότητα του τοπίου δίνουν τη θέση τουςκατά | Read more …
Η περιοχή της Αρχαίας πόλης Ελεύθερνας αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού Ρεθύμνης.
Πολλές διαφορετικές ανασκαφές συνθέτουν το παζλ ενός αρχαιολογικού πάρκου που περιλαμβάνει ανάμεσα στ’ άλλα μια νεκρόπολη των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, υπολείμματα οικισμού της ελληνιστικής περιόδου, ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτίρια και δρόμους καθώς και μια παλαιοχριστιανική βασιλική με εντυπωσιακά μωσαϊκά.
Πιο ανατολικά, στις ΒΑ υπώρειες του Ψηλορείτη, απλώνεται μια σειρά μικρά χωριουδάκια με λιτή αλλά ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που φέρει πλήθος βενετσιάνικα αρχιτεκτονικά στοιχεία,Μ | Read more …
Ο Μυλοπόταμος είναι ένα μέρος ζυμωμένο με πέτρα και το ίδιο κι οι άνθρωποί του.
Τα χωριά τους είναι χτισμένα ανάμεσα στον Ψηλορείτη και τον Κουλούκωνα και έτσι, σχεδόν απομονωμένοι, διαμόρφωσαν ένα δικό τους πολιτισμό που κρατάει ακόμα πατώντας γερά στις παραδόσεις. Οι γάμοι, οι βαφτίσεις, τα πανηγύρια έχουν εδώ άλλη κλίμακα και συχνά συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμο.
Το Γαράζο είναι ένα όμορφο κεφαλοχώρι, διοικητικό κέντρο της περιοχής,ενώ η Αξός είναι φημισμένη για τις αρχαιότητες και τις βυζαντινές εκκλησίες της.
Τα Ζωνιανά, ο πιο ορεινός οικισμός της περιοχής, είναι γνωστά για το φημισμένο | Read more …
Ένα μικρό βουνό, ο Βρύσινας (857μ.), κυριαρχεί με τον όγκο του στα νότια του Ρεθύμνου δημιουργώντας ένα προστατευτικό τοίχωμα για την πόλη.
Κάποιες από τις διαδρομές που προτείνονται εδώ είναι γύρω και πάνω σ’ αυτόν και μας γνωρίζουν μια σειρά γραφικά χωριά που είναι χτισμένα στις βόρειες και νότιες υπώρειες του. Αυτές οι διαδρομές μας φέρνουν κοντά σε σημαντικά αρχαία και βενετσιάνικα μνημεία καθώς και σε σπουδαίες βυζαντινές εκκλησίες.
Δυο από τις διαδρομές που προτείνονται είναι καθαρά πεζοπορικές και αφορούν δυο σημαντικά μνημεία της ρεθεμνιώτικης φύσης, το φαράγγι των Μύλων και το |  Β
| Read more …
 
|