Αρχική Ατζέντα Διαδρομές Γαστρονομία Ιστοχάρτης Επικοινωνία

Με βάση στα Ανώγεια

ΑΝΩΓΕΙΑ – ΖΩΜΙΝΘΟΣ
Ο Ψηλορείτης διασχίζεται από διάφορα τμήματα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, όλα σημαδεμένα με τις χαρακτηριστικές πινακίδες και σε αρκετά σημεία με κόκκινα σημάδια και μικρούς σωρούς από πέτρες τις γνωστές πυραμίδες των ορειβατών. Μια διαδρομή 11 χιλιομέτρων είναι αυτή που ξεκινά από τ’ Ανώγεια και ανηφορίζει νότια προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου όπου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για ανάπαυση γύρω από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Σε μερικά σημεία το μονοπάτι είναι δυσδιάκριτο και χρειάζεται προσοχή.

 

ΖΩΜΙΝΘΟΣ – ΝΙΔΑ
Από την Ζώμινθο το Ε4 συνεχίζει νότια σε μια εύκολη διαδρομή πάνω στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο με νότια κατεύθυνση. Στη θέση Πετραδολάκια, όπου υπάρχουν μητάτα όπως και σε αρκετά άλλα τμήματα της διαδρομής, η βλάστηση αραιώνει και οι πρίνοι δίνουν της θέση τους σε γλυκαγκαθιές, αστράγαλους και αστρακάνθες. Σ’ αυτό το σημείο ο δρόμος διακλαδίζεται αριστερά προς τον Σκίνακα όπου και το αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι επισκέψιμο κάποιες Κυριακές του καλοκαιριού. Η διαδρομή συνεχίζει στον κεντρικό δρόμο και μετά από 2χλμ. το εντυπωσιακό οροπέδιο της Νίδας  κάνει την εμφάνισή του. Το μονοπάτι θα το διασχίσει κάθετα μέχρι το περίπτερο του Δήμου Ανωγείων στα δυτικά του οροπεδίου και θα ενωθεί με το νότιο τμήμα του Ε4 που έρχεται από τη κορυφή του Τιμίου Σταυρού.

 

ΝΙΔΑ – ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Αυτό η διαδρομή προς την ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη είναι από τις δυσκολότερες του μονοπατιού Ε4 και θα πρέπει πάντα να γίνεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις απαραίτητες προμήθειες σε νερό. Η διαδρομή το χειμώνα, λόγω πάγου και χιονιού είναι πολύ επικίνδυνη. Ανηφορίζει από το οροπέδιο και από το εκκλησάκι της Ανάληψης, λίγο πριν το μυθικό και εντυπωσιακό σπήλαιο Ιδαίον Άντρον , στρίβει νότια και ανηφορίζει στην πλαγιά  Η περιοχή την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού βρίθει από αγριολούλουδα. Μετά από 1.30 ώρα περίπου φτάνει στο μικρό οροπέδιο Ακόλλητα και από κει, μετά από 2- 2.30 ώρες, στην κορυφή των 2456μ. όπου και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού.


Μητάτα, σπίτια και καταφύγια των βοσκών.

 


Το άρμεγμα γίνεται πάντα με τα χέρια.

 


Η λαϊκή τέχνη παραμένει ζωντανή στ" Ανώγεια.


Το οροπέδιο της Νίδας την άνοιξη.

Με βάση στο Ατσιπόπουλο

Με βάση την Αργυρούπολη

Με βάση στον Πλακιά

Με βάση στο Σπήλι

Με βάση στο Αμάρι

Με βάση στον Φουρφουρά

Με βάση στο Αρκάδι

Με βάση στις Μαργαρίτες

Με βάση στο Γαράζο

Με βάση στο Ρέθυμνο

 

Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης

Χορτάτζη 20, 74100 Ρέθυμνο

Τηλ: 28310 25571-2 & 28310 25572
E-mail: info@rethymnon.gr

   

Συγχρηματοδότηση στα πλαίσια της Κ.Π.Leader+ Δυτικής Κρήτης Ο.Α.ΔΥ.Κ κατά 70% (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π 52,50%
και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 17,50) και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνης 30%


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες